Livsmedel
Aktuella processer för livsmedelsindustrin är pastörisering och torkning av livsmedel. Pastöriseringen kan gälla bröd som får bättre hållbarhet samt torkning av frukt och grönt för bättre kvalitet. På SIK Livsmedelsinstitutet används mikrovågsteknik för torkning av olika livsmedel.
Andra torkprocesser
Mikrovågsenergi i kombination med luftbehandling används i flera andra torkprocesser.
Några exempel:
– Torkning av blackade gjutformar av sand för gjuterier
– Torkning av keramiska material, t ex handfat och toalettstolar
– Torkning av allehanda frukter och grönsaker
– Torkning av lösningsmedelsbaserade färger med återvinning av lösningsmedlet i en kombinerad mikrovågs- och vakuumugn
– Torkning av plastgranulat före pressning
Vid lackering av trä används i stor utsträckning vattenbaserade färger. Genom att använda mikrovågsteknik (genomloppstork) kan en snabbare torkprocess och högre kvalitet uppnås.
I flera skogsländer pågår ett intensivt utvecklingsarbete för att höja trävirkets förädlingsgrad och även ta fram nya egenskaper hos träet innan det saluförs. I dag varmluftstorkas nästan allt sågat trä i kammar- eller vandringstorkar, en metod som är mycket tidskrävande. Kassationen är dessutom tämligen hög.
Efterfrågan på kretsloppsanpassade förpackningar av cellulosafiber ökar. Såväl lokala som internationella företag har en klar miljömedvetenhet, vilket gör att de hellre använder förpackningsmaterial av cellulosafiber i stället för plastmaterial.
